• Slide podstránka

Je běhání zdravé pro klouby?

 beh 532Asi každý, kdo se běhání pravidelně věnuje, tak občas slyší "ty si tím běháním zničíš klouby". Je to laický, ale stále ještě dost rozšířený názor lidí, kteří sami neběhají.

Samozřejmě, neplatí, že se během klouby zničí, je to pro člověka "od přírody" přirozený pohyb. Ale, jak se obecně říká u všech sportovních aktivit, tak "všeho s mírou a s rozumem". Pokud někdo běhá měsíc vzdálenosti cca. 5 km, s kterou se již jeho tělo umí vypořádat a pak se vydá, bez patřičné přípravy, na půlmaraton, tak riskuje jednak velké utrpení, ale bohužel i úraz, protože tělo není na takovou zátěž připraveno. Od toho jsou nejrůznější tréninkové plány, které tělo na delší trasy bezpečně připraví.

Obecně je důležitá pravidelnost a postupné navyšování délky trasy, zároveň i myslet na regeneraci, takže není rozumné běhat každý den.

V úvahu je třeba vzít další aspekty a to je například váha běžce. Pokud se jedná o člověka s velkou nadváhou, který chce běhat s motivací k hubnutí, tak se může jednat o skutečně rizikovou činnost pro klouby a je tudíž lépe začít nejprve chůzí, kterou lze postupně zrychlovat až do požadovaného běhu. O tom, jak dlouho by tato fáze měla trvat je lépe se pobavit s odborníkem a to buď ortopedickým lékařem nebo s trenérem. Pokud se do toho pustí člověk sám, tak je třeba řešit vše pocitově a naslouchat svému tělu.

Ještě je jeden případ, kdy je třeba začít s během opatrně, je to po nemoci, operaci kloubů, páteře a nebo i po delší pauze, způsobené i běžnou virózou. Je obecně známé, že kondice jde rychle dolů. Dobrou zprávou je, že Ti kteří pravidelně trénovali, tak se po nemoci umí dostat poměrně rychle zpět.

Ještě bychom se mohli zastavit u vybavení, které je základem toho, aby zátěž na tělo byla dobře kompenzována. Takže se jedná o speciální běžecké boty s odpružením a typu dle nejčastějšího využití (asfalt, polní a lesní cesty až po boty pro ultratrailové závody v náročném terénu). K dalšímu důležitému vybavení patří vhodný oděv, který by měl být prodyšný, aby se běžec nadměrně nepotil, ale zároveň ho chránil před prochladnutím.

Pro zájemce existuje fůra informací na Internetu, v běžeckých časopisech a ideálně se přidat k nějaké skupině, která pravidelně běhá.

 

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500