• Slide podstránka

Jak na zdravé nehty dle Miriam Tejklové ...

nehty 1 300Zdravé nehty jsou zpravidla pevné, hladké, bez rýh a vyvýšenin. Nehtové lůžko má růžovou barvu a nehet se leskne. U kořene nehtu je znatelný nehtový měsíček − lunula, polokruhová bílá plocha nehtu. Nehtový val a jeho kůžička jsou neporušené a obklopují nehet jako ochrana.

V případě, že našemu organismu chybí důležité látky, projeví se to nejdříve právě zhoršenou kvalitou nehtů. Klíčovou úlohu pro správný růst a vzhled nehtů hraje tedy vyvážena strava, proto je důležitý pravidelný příjem vysokého obsahu aminokyselin, zinku a biotinu.

Varovné signály na nehtu:

  • Bledost, nehty prohnuté dovnitř – chudokrevnost
  • Žluté nehty – přetížení, nemoci jater, i plísně, primární lymfedém
  • Podélné rýhy – nedostatek tekutin, nedostatečné prokrvení, drastické čisticí prostředky
  • Příčné rýhy – špatná skladba potravy, dna, extrémní stres
  • Bílé skvrny – deficit vápníku, zinku, bílkovin

Zarůstající nehet – unguis incarnatus

Okraj nehtu vnikl do nehtového valu, a tím způsobuje nepohodlí až bolest. Důvody mohou být vrozené − dané geneticky tvarem nehtu, fyziologické − stáčení okrajů dolů, překrytí valem nebo patologické – zánět, traumatizace, onychomykóza, nedostatečná hygiena, špatné stříhání, tlak obuvi, metabolické poruchy, různé choroby, jako jsou nemoci pojiva, nedostatek železa nebo vitaminů, podnehtová bradavice. 

Zarůstání nehtů pozorujeme nejčastěji na palcích u nohou, spíše na zevním nehtovém okraji (směřujícím k ostatním prstcům) než na vnitřním. Onemocnění se pozná většinou snadno. Nachází se bolestivé zarudnutí, otok a zduření postranního nehtového valu, někdy s hnisavým výtokem zpod nehtu. Při delším trvání se může v oblasti postranních nehtových valů zmnožit zánětlivá (tzv. granulační) tkáň, která je růžová až červená a na pohmat krvácející.

Ošetření zarůstajícího nehtu

Konzervativní postup, zklidňující koupele v odvaru z heřmánku nebo řepíčku mohou stav zlepšit. Důležité je dbát o správné zastřihávání nehtu, aby se nehet mírně nadzdvihl a nedráždil nehtový val. Před každým ošetřením je nutné řádné vyčištění valu, zvážit zbroušení nehtu s cílem změny tlaku a rozložení sil do plochy.

O postupu dalšího ošetření poradí odborník. Používá se tamponáda – buničitý mul (nehet mírně nadzdvihne, aby nedráždil nehtový val), sulci protectori (nasazení speciální trubičky na okraj nehtu, která umožní přerůst nehtu přes zbytnělou část nehtového valu), tejpování (nalepením náplasti nebo kineziotejpu v místě zarůstání lze odtáhnout zbytnělý val lehce dolů) nebo šponování (pomocí různých typů nehtových špon).

Ošetření zarostlého nehtu vyžaduje trpělivost a pravidelné kontroly.

 

 

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500