• Slide podstránka

Jaký je rozdíl Podiatrie, Podologie a Ortopedie?

berle 400Tyto lékařské obory mají mnoho společného, ale přesto jsou mezi nimi velké rozdíly. Pojďme se podívat jaké?

Nejznámější z uvedených oborů je určitě ortopedie. Ortopedie je základní lékařský obor věnující se diagnostice a léčbě akutních, chronických, poúrazových a pooperačních stavů týkajících se všech částí pohybového aparátu. Často řeší také nejrůznější poruchy funkce pohybového aparátu, úrazy a poranění. Ortopedie ve většině případů provádí vyšetření a zákroky ambulantně, ale v závažnějších případech i chirurgicky - operativně.

Podiatrie a Podologie jsou méně známé obory a řada lidí se o nich dozví až když navštíví tohoto specialistu. Zatímco Ortopedie řeší celý pohybový aparát, tak Podiatrie se specializuje na nohy, jejich anatomii, diagnostiku problémů a jejich léčbu. Úzce se tedy specializuje na nohy, které řeší detailně a v návaznosti s dalšími částmi těla, protože bolest nohou může mít souvislost například se zády. Zároveň se zabývá také problematikou správné chůze. Člověk stojí na nohou a nohy jsou po srdci druhým nejvíce zatěžovaným orgánem. Umožňují při správné funkci stabillitu, lokomoci, tlumení zátěže, podílí se na postuře, jsou místem nejrůznějších receptorů. V případě poruchy funkce nebo nevratných změn nohou nastavuje podiatr pomocí obuvi, vložek efektivní proces nápravy funkce.

Mnoho lidí si plete obor Podiatrie, který je lékařský s Podologií. Podologie je nelékařský obor a zahrnuje ošetření problematických nohou - přístrojovou pedikúrou, ošetření nehtů i zarůstajících včetně jejich nápravy metodou ortonyxie. Tuto činnost provádějí erudovaní pedikéři se zdravotnickým vzděláním nebo speciálně vyškolení pedikéři. Klientům doporučují vhodnou péči o pokožku,nehty a také obouvání nebo správné nošení ponožek

Podiatrická ambulance vedená diabetologem podiatrem je ambulance specializovaná na péči o pacienty se syndromem diabetické nohy a osoby se zvýšeným rizikem tohoto onemocnění. Syndromem diabetické nohy rozumíme postižení nohou (část dolní končetiny od kotníku dolů)  u diabetiků, které je spojeno s různým stupněm postižení cév a nervů, často je provázené infekcí. Nejčastěji se jedná o defekty (vředy), infekci měkkých tkání, gangrény, postižení kostí spojené s infekcí (osteomyelitida)  či neinfekční postižení kloubů a kostí nohy, tzv. Charcotovu neuroosteoarthropatii.

 

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500