• Slide podstránka

Zdravotní rizika sedavého povolání

Článek Miriam Tejklové v časopise Podiatrické listy 1/2019miriam tejklova

Ergonomie je vědecká disciplína, optimalizující interakci mezi člověkem a dalšími prvky systému a využívající teorii, poznatky, principy, data a metody k optimalizaci pohody člověka a výkonnosti systému.

Statistické studie z posledních let ukazují, že se délka aktivního života prodlužuje. Lidé však trpí různými nemocemi, které snižují kvalitu života. Jejich možnou příčinou jsou i nevhodné pracovní podmínky či nerespektování základních ergonomických poznatků v praxi. Jako příčinu svých zdravotních problémů uvádí až 25 % zaměstnanců v zemích EU nejčastěji muskoskeletální poruchy. Nejinak je tomu u nás.

V poslední době se životní styl převážné většině našeho světa radikálně změnil. To znamená, trávíme čas převážně v sedě. Lidské tělo může zaujímat mnohé polohy mezi stáním, sezením a ležením. Mnohdy jsme již unaveni, když musíme zůstat klidně stát. Naše svaly jsou stvořeny pro dynamickou činnost, a proto je pro nás méně únavné, když svaly používáme. Dynamika, pohyb a změna poloh jsou pro nás nezbytnou nutností denního života a pracovního výkonu.

sedave zamestnaniVliv sezení na pohybový systém

  • Vadné držení těla
  • Funkční poruchy páteře (blokády)
  • Oslabený svalový systém – změny aktivity svalů šíje, ramenního pletence v závislosti na poloze
  • Psychická zátěž a z toho plynoucí např. tenzní bolesti hlavy
  • Přetížení vazů (ligament) např. dlouhodobý předklon, anteflexní bolesti hlavy
  • Osteoporóza, onemocnění meziobratlových plotének atd.

Zdravotní rizika sedavých zaměstnání

  • Onemocnění srdce, vysoký krevní tlak
  • Projevy arteriosklerózy
  • Cukrovka
  • Karcinom tlustého střeva, žaludeční vředy
  • Deprese, neurózy
  • Hemoroidy

Ergonomie pracoviště v sedě 

Ze své praxe mohu uvést zkušenosti ergonomie na pedikérském pracovišti. Předpokladem není jen velikost místnosti a prostor pro provádění ošetření nohou, to je dáno hygienickou normou stejně jako osvětlení či větrání. Základem zdravé práce vsedě je ergonomické sedadlo – pracovní židle, která podporuje dynamické sezení, změny poloh oproti stabilitě a ideální sed ve správné poloze.

Mezi další aspekty, které vstupují do pracovního pole, patří poloha klienta

Je nutné zabezpečit si dobré zorné podmínky, dosahy, dbát na vyrovnanou polohovou zátěž při výkonu ošetření. V neposlední řadě je důležité i umístění pracovního stolku a dostatek prostoru kolem křesla. Křeslo určené pro klienta nám musí zabezpečit co nejmenší zátěž našeho pohybového ústrojí při pracovní pozici s dodržením správného dynamického sedu – ne však na úkor klientova pohodlí. Dobrou organizací práce a kvalitně vybaveným pracovištěm můžeme minimalizovat rizika sedavého zaměstnání a také neuropsychickou zátěž organizmu.

Z vlastní zkušenosti vím, co jsou neustupující bolesti páteře. Jsem po dvou autohaváriích a pro sedavý způsob svého povolání jsem hledání dobrého vybavení odpovídajícího moderní době a dynamickému stylu sezení věnovala dostatek času. Z široké škály nabídek jsem měla možnost na různých veletrzích nebo i ve firmách vyzkoušet různé židle, křesla a přístroje. Za dobu více než 15 let praxe jsem pracovala i školila v různých podmínkách a s různými přístroji. Moje problémy se nakonec minimalizovaly zakoupením vybavení provozovny od společnosti Coneta, kterou v ČR zastupuje firma RUCK. Pojízdná židle, ideální ergonomické křeslo a přístroj s minimální hlučností, lehkostí a snadným ovládáním mi naprosto vyhovují.

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500