• Slide podstránka

Jak na běh bez bolesti kolene?

Správně běžecké boty jsou základ

Není tím myšleno, že musíte mít nejdražší modely předních výrobců, ale spíše to, že boty jsou uzpůsobeny pro konkrétní typ došlapu (pronaci). Ta může být vnitřní (lidově řečeno „nohy do X“) a vnější („nohy do O“). Běžecké boty s podporou pro vnitřní pronaci tedy kompenzují vadu došlapu, která může být po určité době a zátěži příčinou bolesti. Došlap si můžete nechat změřit v podiatrické ordinaci nebo v některých specializovaných prodejnách. Když již řešíme výběr bot, je třeba také zmínit vhodné tlumení, které kompenzuje nárazy na kolena při došlapu. V tomto si doporučuji přečíst recenze v běžeckých časopisech nebo a webech s tématikou běhu. Určitým vodítkem je i to, že sami výrobci u svých modelů uvádějí, jak je bota odpružena a na jaký typ povrchu je vhodná.

Správné rozcvičení

Správné rozcvičení je důležitá, ale často podceňovaná součást tréninku. Vzpomeňte, že u skupinových sportů dbají trenéři na to, aby šli hráči na tréninky rozcvičení, neboť vědí, že tím předcházejí nepříjemným úrazům. Jenže při běhu je člověk obvykle sám, a tak si nevzpomene nebo je mu líto čas, pracně získaný na běh, ještě krátit tréninkem. Stačí přitom krátké, ale správně provedené protažení svalů, které je připraví na zátěž.

runner 888016 640Správné tréninkové dávky

Správné tréninkové dávky jsou důležitým předpokladem bezbolestného běhu. Je logické, že pokud někdo běhá občas 5 km trasy a pak jde na půlmaraton, tak je to objem, na který tělo není zvyklé a je pravděpodobné, že se „ozvou“ kolena či jiná část nohy, protože budou silně přetížena. Správné tréninkové plány jsou postaveny tak, aby zátěž postupně zvyšovaly, zároveň je v nich rovněž myšleno na regeneraci, kterou je třeba dodržovat. Tréninkové plány najdete na internetu, jsou i součástí běžeckých aplikaci nebo můžete využít služeb trenéra.

Co když se již bolest objeví?

Záleží na tom, jaký je její charakter a intenzita. Zkušený běžec dokáže odhadnout, zda je to běžné pobolívání po delším běhu, které po krátké době ustane anebo zda se může jednat o něco závažného, s čím je nutné navštívit lékaře. V každém případě, pokud se jedná o intenzivní bolest, tak je třeba lékaře navštívit, neboť se může jednat o úraz, který je vhodný řešit. Pokud máte nějaké pochybnosti nebo pobolívání trvá déle, než je obvyklé, tak je návštěva podiatra nutná. Podiatr nevyšetří pouze kolena, ale rovněž zhodnotí celkový stav pohybového ústrojí s ohledem na dané potíže, zaměří se na osu končetin, dále pak řádně vyšetří klenbu nohou ve statice a dynamice, nezatížené nohy a provede jednoduché pedobarografické vyšetření s kontrolou vaší běžecké obuvi. Při zjištěné svalové dysbalanci stabilizuje končetinu individuální vložkou a poradí s výběrem obuvi pro běh. Neméně důležitým momentem je doporučení správných cviků k odstranění svalové nerovnováhy. V závažnějších případech – otok, omezení hybnosti, blokády, řezavé bolesti, provede ultrazvukové vyšetření nebo doporučí rentgen a v případech těžších vnitřních poruch kolene- např. vazivové nedostatečnosti nebo při podezření na poškození menisků apod. indikuje magnetickou rezonanci. Včasné vyšetření specialistou podiatrem nebo ortopedem vede k eliminaci bolesti.

MUDr. Marie Součková

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500