• Slide podstránka

Sporty aneb hýbejme se v každém věku

sportPohledem mnohdy na pěkně zakulacenou postavu se v nás probouzí touha po sportovní aktivitě s úmyslem snížení váhy.

Moderní věda, která se zabývá také stresem, jeho vznikem a účinky, tvrdí, že nad ním můžeme zvítězit, že se jím nemusíme nechat ovládat. Je však nutné se naučit relaxovat, cvičit a jíst vhodně vyváženou stravu... stále platí ve zdravém těle zdravý duch „Mens sana in corpore sano“ ...

Cvičení v přírodě
Na čerstvém vzduchu se dá dobře posilovat i s vlastní váhou. Cvičení s vlastní váhou totiž zvládnete kdekoliv. K základním cvikům jako jsou dřepy, kliky, výpady, chůze do schodů apod. potřebujete jen sebe. Pokud máte po ruce železnou konstrukci podobnou hrazdě (mnohdy je to součást různých parků v podobě průlezek apod.), procvičíte s vlastní váhou snadno i kompletně zádové svaly, ramena i bicepsy.

Chůze
Nejpřirozenějším pohybem je chůze, zapojíme svaly celého těla. Vydáme-li se svižnějším tempem nejen, že spálíme dostatek kalorií, ale zapojíme svaly dolních končetin, břicha, zad a rukou a přidáme-li k tomu ještě hole, pak už je vše dokonalé včetně odlehčení třeba našich kloubů, kde již hlodá zub času – artróza. Navíc si dopřejeme poklidnou procházkou duševní relax a mnohdy se podíváme do míst, která neznáme nebo si všimneme věcí, které jsme až dosud nevnímali.

Běh
Mnozí z nás volí raději běh před běžnou chůzí, ale nesmí zapomínat na kontrolu své běžecké obuvi, aby se po zimě a dobře uložené botě s prvním vyběhnutím do přírody neobjevily bolestivé puchýře.
Zkontrolujte opatek, je-li poškozený zvažte výměnu obuvi nebo přilepte tzv. patičku. Nezapomínejte na správné prodyšné oblečení a hlavně na příjem tekutin. Při běhu se mnohem více potíte a výdej potu je vyšší a také výdej kalorií.

Brusle
Oproti chůzi a běhu se na bruslích podíváte mnohem dále, ale také budete zatěžovat vlivem mírného předklonu více zádové svaly a nohy. Je dobré se před bruslením trošku zahřát = protáhnout se a rozhýbat. Nespornou výhodou bruslení je menší zátěž na vaše klouby.

Cyklistika

Slunečné počasí a příjemné teploty jsou pro výlet na kole jako stvořené, proto je dobré mít kolo připravené. Při jízdě na kole nebudete namáhat klouby tak moc jako při běhu a navíc cykloturistika je většinou časově delší, takže konečný efekt energetického výdeje je významný. Z tohoto důvodu nezapomínejte nejen na dostatek tekutin, ale také na menší svačinu, která vám dodá energii.

Nezapomínejme, že pohyb nám sice dělá radost, naplňuje nás energií, ale na druhou stranu vystavuje klouby tření a opotřebení.

MUDr. Marie Součková

 

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500